juni 2, 2021

Nieuwe namen Gent Jazz ‘Back to Live’: Wim Mertens, José James, Tigran Hamasyan Trio, Dijf Sanders, Tutu Puoane Quartet, Bandler Ching & Naima Joris

Valt het op dat we er goesting in hebben? Nadat we eind vorige week de eerste namen voor Gent Jazz bekendmaakten – Jef Neve, STUFF. en Gonzalo Rubalcaba & Aymée Nuviola – is hier al de tweede lading voor deze zomer. En er zitten opnieuw grote kleppers bij!

Op zondag 11 juli prijkt Wim Mertens bovenaan de affiche. De roemruchte pianist was vorig jaar van plan om zijn veertigjarige carrière te vieren met een wereldtournee, maar dat is er door omstandigheden niet van gekomen. Gelukkig zijn de verjaardagen van Wim Mertens even tijdloos als zijn muziek, en dus blaast hij deze zomer alsnog veertig kaarsen uit op de Bijlokesite.

Nog een pianoheld, zij het één met iets minder jaren op de teller: Tigran Hamasyan is de headliner op 18 juli. Met The Call Within bracht de Armeense jazzmuzikant vorig jaar – na een paar meesterlijke soloavonturen – nog eens een album uit met een trio. De perfecte synthese van zijn passie voor muziek(geschiedenis), trouwens. En het is ook met dat album én dat trio dat hij in juli Gent Jazz aandoet.

Op 9 juli doet ook José James het festival aan met een plaat die een belangrijke plaats inneemt in zijn oeuvre: zijn doorbraakalbum The Dreamer. Toen de plaat in 2008 uitkwam op Brownswood Recordings van Gilles Peterson, werd de Amerikaanse muzikant door The Guardian een bastaardkind van Leon Thomas, Bobby McFerrin en D’Angelo genoemd. Wat allicht verklaart waarom José James deze zomer al voor de derde keer op Gent Jazz staat. Nog goed nieuws: hij krijgt op 9 juli het gezelschap van Naima Joris, wier melancholische debuut-ep begin dit jaar menig muziekrecensent – van Humo tot De Tijd – tot tranen toe bewoog.

Het festival krijgt er ten slotte nog drie andere spraakmakende Belgische acts bovenop. Tutu Puoane geldt al jaren als één van de strafste jazzvocalisten van ons land en haar laatste album met het Brussels Jazz Orchestra – een eerbetoon aan Martin Luther King – zindert na drie jaar nog steeds na. Op 13 juli brengt ze weliswaar haar eigen kwartet mee naar Gent Jazz.

Dijf Sanders en Bandler Ching worden dan weer toegevoegd aan de affiche van 17 juli – de dag van STUFF. De eerste is een duvelstoejager pur sang wiens platen – een mix van psychedelica, exotica, elektronica en al wat nog eindigt op ‘ca’ – doorgaans treffend worden getypeerd als meesterlijke trips. En de tweede is de band rond meestersaxofonist Ambroos De Schepper, wiens EP Sub Surface vorig jaar zó goed werd ontvangen dat in een recensie stond dat ze “STUFF. weleens naar de kroon zouden kunnen steken”. Al ooit een jazzcatfight gezien? Op 17 juli eens naar de Bijlokesite komen!

Blijf op de hoogte en schrijf je in op onze nieuwsbrief


[mc4wp_form id="14297"]

Gerelateerde berichten

Nabou Claerhout wint Jong Jazztalent Gent 2021

Nabou Claerhout werd zopas op Gent Jazz tot Jong Jazztalent Gent 2021 gekroond. De 27-jarige trombonist krijgt 10.000 euro om haar droomproject te realiseren en treedt daarmee in de voetsporen van onder meer Robin Verheyen, De Beren Gieren, Nathan Daems, Steiger en...