Selecteer een pagina
Van Morrison
Zondag 11 juli 2021 / 19.30 – 21.00 u. / Main Stage

De deuren openen deze festivaldag om 12.00 u.
Uw ticket geeft toegang tot alle concerten van deze festivaldag.
Dit is een staand concert.
Tickets kosten 62 euro (standaard) en 77 euro (golden circle). Kindertickets zijn beschikbaar aan 8 euro (zie voorwaarden).

Het is dit jaar precies 55 jaar geleden dat Van Morrison met zijn Noord-Ierse band Them de rockklassieker ‘Gloria’ op de wereld losliet – als B-kantje! Zijn eerste solosingle, het tijdloze ‘Brown Eyed Girl’, dateert dan weer uit 1967. En een jaar later zou hij met Astral Weeks één van de beste popplaten aller tijden maken – één van de weinige albums die van de gruwelijk kritische muziekbijbel Pitchfork ooit 10/10 kreeg. Als we zeggen dat er met Van Morrison een levende legende op de affiche van Gent Jazz staat, dan is dat dus in feite een belachelijk understatement.

Maar Van Morrison of – zoals zijn fans hem noemen – Van the Man is meer dan een haast goddelijk relikwie. Het inmiddels 75-jarig icoon maakt nog altijd muziek, en volgens de Britse krant The Guardian maakte hij met Three Chords & The Truth dit jaar zelfs zijn beste album in ruim twintig jaar. En wie nu denkt “och ja, wellicht maakte hij de afgelopen twintig jaar maar twee platen”: het waren er vijftien, en ze werden haast allemaal positief onthaald!

Maar volgens The Guardian is Three Chords & The Truth dus nog net iets bijzonderder, en de krant is lang niet de enige die daar zo over denkt. Ook De Volkskrant noemde het album onomwonden verrassend en bedacht Van Morrison met vier sterren. Pitchfork liet dan weer optekenen dat de singer-songwriter nog altijd ongelofelijk klinkt – “zijn stem is de voorbije decennia alleen maar dieper en rijker geworden” – en dat hij er ook nu weer in is geslaagd om een mystieke plaat af te leveren.

Voeg daar nog aan toe dat Van Morrison de reputatie heeft om live de pannen, golfplaten en zonnepanelen van het dak te spelen, en je weet dat 11 juli een festivaldag wordt om nooit te vergeten.